Nieuws uit Transvaal

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Groen

Extra groen voor Transvaal

Er is 100.000 euro gereserveerd om in de Haagse wijk Transvaal extra bomen te planten. Het besluit volgt naar aanleiding van een aangenomen motie van de Haagse PvdA. De bomen worden deze winter geplaatst, waar precies wordt nog bepaald.

De gemeente Den Haag heeft daarnaast in kaart gebracht waar mogelijkheden zijn voor groen in Transvaal. De uitgevoerde studie laat zien dat hier voldoende kansen voor zijn. Een voorbeeld is het Paul Krugerplein. Op deze plek is in 2024/2025 de vervanging van het tramsysteem gepland. Hier bestaat de kans om het plein gelijktijdig flink te vergroenen. De verschillende opties uit de studie moeten wel nog verder worden uitgewerkt.

Wethouder Hilbert Bredemeijer: ‘‘Juist in de meer versteende wijken is het belangrijk dat we werken aan vergroening. Dit komt de leefbaarheid ten goede, zorgt voor verkoeling en geeft de wijk een fijnere aanblik. De uitgevoerde studie laat in ieder geval zien dat er volop kansen zijn in Transvaal. De komende tijd blijven we ons daarom inzetten voor verdere vergroening van deze wijk.’’ 

Bron: Denhaag.nl

Wonen

Loosduinseweg: nieuw asfalt

De Loosduinseweg krijgt nieuw asfalt tussen de Noord-West Buitensingel en de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. Het werk gebeurt in 2 delen tussen 16 en 26 juli 2022. De einddatum kan nog veranderen.

Het asfalt van de Loosduinseweg is in slechte staat. Daarom voert de gemeente dit onderhoud uit. Om overlast te verminderen gebeurt het werk zo veel mogelijk in de avond en nacht.

Wat gaat er gebeuren?

 • De aannemer verwijdert het oude asfalt.
 • De rijbaan krijgt nieuw asfalt. Hierin komen meetpunten die meten hoeveel auto’s voor het verkeerslicht staan.
 • Het asfalt krijgt witte lijnen.

Planning

Het werk gebeurt in 2 delen:

 • Deel 1: vanaf zaterdag 16 juli 18.00 uur tot dinsdag 19 juli 6.00 uur.
 • Deel 2: vanaf zaterdag 23 juli 18.00 uur tot dinsdag 26 juli 6.00 uur.
 • Als dat nodig is, zijn er ook nog werkzaamheden van zaterdagavond 29 juli tot dinsdagochtend 2 augustus.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk is de Loosduinseweg dicht vanaf de Noord-West Buitensingel tot de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. De weg is afgesloten als doorgaande route voor de hulpdiensten. De trambaan is wel beschikbaar voor hulpdiensten. In geval van nood zijn woningen en bedrijven bereikbaar via de rijbaan of via het fietspad.

Omleidingen autoverkeer

Autoverkeer rijdt om via de Noord-West Buitensingel, Groot Hertoginnelaan en Valkenboslaan. Voor fietsers en openbaar vervoer zijn er geen omleidingen.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar het Ingenieursbureau Den Haag via GOW@denhaag.nl. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de gemeente. Geef aan dat het gaat om het werk aan de Loosduinseweg.

Klik hier voor meer informatie (bijvoorbeeld de visual van de omleidingsroute) op de website van de gemeente Den Haag.

Bron: DenHaag.nl

Sport

Maak kennis met zomerprogramma 070

Dicht bij huis leuke dingen doen deze zomer? Dat kan bij het Zomerprogramma in Den Haag!

Zes weken lang (9 juli t/m 21 augustus 2022) zijn er activiteiten in de wijk. Het Zomerprogramma is voor iedereen van 4 tot en met 16 jaar.

In iedere wijk is wat te doen op het gebied van sport, cultuur en bijscholing. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar de kans te geven aan activiteiten deel te kunnen nemen. En te zorgen dat ze plezier hebben bij activiteiten die hun wereld vergroten en waarbij ze (nieuwe) leeftijdsgenoten ontmoeten.

Er zijn vakantiestraten, workshops, cursussen streetsports en veel meer. Het Zomerprogramma wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag samen met welzijns- en jongerenorganisaties, scholen, cultuurinstellingen en sportverenigingen. En is bedacht met jongeren.

Meer informatie? Bekijk hier de website.

Sport

Kwiek beweegroutes in Transvaal

Dinsdagmiddag 5 juli werden voor de deur bij buurthuis Mandelaplein twee Kwiek Beweegroutes in Transvaal feestelijk geopend.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om twee beweegroutes aan te leggen in Transvaal-Noord en Transvaal-Zuid. Een Kwiek-beweegroute is een wandelroute van ongeveer 1,5 km door de wijk, waarbij je onderweg verschillende oefeningen moet uitvoeren. De route wordt aangegeven met behulp van oranje-witte pijltjes en de bijbehorende oefeningen met behulp van een stoeptegel.

Benieuwd geworden? Neem dan eens een kijkje bij buurthuis Bario (het vertrekpunt van de beweegroute door Transvaal-Noord) of buurthuis Mandelaplein (het vertrekpunt van de beweegroute door Transvaal-Zuid).

 

Groen

Kaapseplein wordt opnieuw ingericht

Het Kaapsplein wordt grondig aangepakt. Het plein wordt opnieuw ingericht en wordt hiermee veiliger, groener en een fijnere speelplek voor kinderen en jongeren.

Er komt een nieuwe voetbalkooi, kindvriendelijk schelpenasfalt, nieuwe speeltoestellen voor kinderen van 0-6 jaar, een podium met zonnedoek, een waterpunt en een nieuw Haags Hopje. De feestelijke opening is gepland voor november 2022. Tot die tijd is het plein - om veiligheidsredenen - afgesloten met hekken.

Zo’n 400 bewoners en een speciaal Pleinteam met bewoners dachten mee over het nieuwe ontwerp van het Kaapseplein. Dit Pleinteam blijft ook na de metamorfose betrokken bij het plein door mee te denken over de organisatie van nieuwe activiteiten voor de buurt op het Kaapseplein.

Wonen

Nieuwe website wijkwerkzaamheden

In de wijken Transvaal en Schilderswijk West zijn tot 2024 meerdere projecten om de wijk beter te maken. En daar heeft de gemeente de hulp van bewoners bij nodig. Daarom is de website werkaandewijk.denhaag.nl in het leven geroepen. Op deze website kun je meedenken, stemmen en op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in de wijk.

Bekijk hem snel!

Sociaal

Koffieuurtje Kaapseplein 150

Op elke donderdag van 10.30 uur en 12.00 uur organiseert de Haagse Beppies een koffie uurtje in het pand van Team Transvaal. U kunt dan binnenlopen voor een praatje, een vraag of een idee voor uw wijk. U bent van harte welkom. 

Team Transvaal opende dit jaar een pand middenin Transvaal aan het Kaapseplein 150. Door dichtbij te zien wat daar gebeurt en actie te nemen als dat nodig is. Bewoners en ondernemers kunnen hier altijd terecht voor informatie. De deur staat voor u open.

Heeft u vragen of een idee? Kom langs op het Kaapseplein 150 

Sociaal

Den Haag zoekt gebruikte (kinder)fietsen

Fietsen is voor kinderen meer dan alleen plezier. Met een goede fiets kan elk kind meedoen aan activiteiten met vriendjes en op school. Voor 1 op de 9 kinderen in Nederland is een eigen ­fiets niet vanzelfsprekend. De gemeente Den Haag doet daarom mee met het Kinderfietsenplan van de ANWB.

Het Kinderfietsenplan zamelt ­fietsen in, knapt ze op en zorgt dat ze bij de juiste kinderen terecht komen. Heb je een kinderfiets over? Doneer ‘m dan aan het Kinder­fietsenplan.

Inzamelactie ­1 mei tot en met 4 juni 2022.

Lever je ­fiets in bij:

• Afvalbrengstations

• Biesieklette (Leyweg en Kranenstraat)

• Leren Doen

• Stadsboerderijen

• Meer inzamelpunten op de website

www.denhaag.nl/kinder­fietsenplan

ww.denhaag­fietst.nl/kinder­fietsenplan

Wonen

Meedenken over mobiliteit in de wijk

Het college van B&W heeft begin maart een stappenplan gepresenteerd om bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden te raadplegen bij grote verkeersprojecten in Transvaal en de Schilderswijk in het kader van de mobiliteitsvisie.

Klik hier om dat stappenplan te bekijken.

Wil je meer weten over die mobiliteitsvisie en zien welke projecten er de komende jaren worden uitgevoerd? Klik dan hier

Wonen

Bijeenkomst herinrichting en nieuwe tram

Op woensdag 20 april was er een wijkwerkplaatsbijeenkomst in Bibliotheek Transvaal. Tijdens de bijeenkomst kregen bewoners en ondernemers informatie over de projecten herinrichting Hobbemaplein, Hobbemastraat en Paul Krugerlaan.

Ook de nieuwe lage vloertram die gaat rijden op lijn 6 en 12 in Transvaal kwam aan de orde. De gemeente liet ook de eerste schetsvarianten zien van beide projecten waar bewoners en ondernemers hun voorkeur konden aangeven. Het was een inloopbijeenkomst van 16:00 – 20:00 waar circa 80 mensen op af kwamen. Rond 18:00 uur was Wethouder Robert van Asten aanwezig de sfeer te proeven en informele gesprekken te voeren.

Opvallende opmerkingen van aanwezigen gingen over:

 • De verkeersveiligheid Paul Krugerplein. Hier wordt vaak te hard gereden en het is lastig oversteken voor fietsers.
 • De parkeeroverlast mag niet toenemen als er parkeerplaatsen worden weggehaald. De gemeente kijkt naar maatregelen om de parkeeroverlast te verminderen in Transvaal.
 • De loopafstand tussen de verschillende haltes op het Hobbemaplein 
 • Het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid op het Hobbemaplein

Spreekuren 

Tot en met mei 2022 zijn er spreekuren over de herinrichtingsplannen en de nieuwe tram in Buurthuis Bario, Kockstraat 175. De spreekuren zijn in de oneven weken op woensdagochtend van 10:00 tot 13:00 uur.

Sociaal

Ontbijt voor ondernemers

Dinsdag 29 maart organiseerde de gemeente Den Haag een ontbijt voor ondernemers uit Transvaal en de Schilderwijk. In het bijzijn van de wethouders Saskia Bruines en Robert van Asten werd de bijeenkomst geopend. Tijdens het welkomstwoord benadrukte Saskia Bruines het belang van deze bijeenkomsten. “Zo krijgen wij meer ideeën van ondernemers over wat er nodig is om fijner te wonen en te ondernemen”.

Het was de tweede keer dat er een ontbijtbijeenkomst was waar de gemeente graag wil luisteren naar meningen en ideeën van ondernemers over de toekomst van de twee Haagse wijken. In dit gebied worden herinrichtingen voorbereid voor het Hobbemaplein, de Hobbemastraat en de Paul Krugerlaan.

Op 20 april is er een werkplaats bijeenkomst in de Transvaal Bibliotheek waar meegepraat kan worden over de ontwerpen van deze herinrichtingen. Tegelijkertijd wordt met elkaar de wijkagenda Schilderswijk ontwikkeld om prettiger te kunnen wonen, werken en leven in de Schilderswijk. Het is voor de gemeente belangrijk dat het bedrijfsleven betrokken is en de ondernemers ideeën geven in voorbereiding op de ontwikkelingen in de wijk. Zo kunnen de herinrichtingen aangegrepen kunnen worden om het gebied meteen een economische impuls te geven.

Ook werd het ondernemersportaal onder de aandacht gebracht. Het aanbod aan hulp en advies voor ondernemers is groot; de Ondernemersschool, de MKB digiwerkplaats, de digitaliseringsvoucher. En op 31 mei vindt het event Den Haag Onderneemt! plaats. Hoe meer ondernemers zich met elkaar verenigen, hoe beter de winkelstraten in Transvaal en Schilderswijk functioneren. 

Wonen

Kempstraat schoongemaakt en opgeknapt

Woensdag 30 maart was de derde opknapactie in Transvaal in de afgelopen drie maanden. Een schone winkelstraat geeft het voorbeeld voor de rest van de buurt. Ondernemers aan de Kempstraat werden afgelopen woensdag door medewerkers en vrijwilligers van de gemeente Den Haag, Wijkz, Staedion, Buurtpreventieteam Bario Plus, Haagse Hopjes en Buurthuis Mandelaplein bezocht. De winkeliers ontvingen een bezem, stoffer en blik en een knijper. Ook kregen zij een flyer met daarin de afvalregels voor bedrijven.

Met elkaar blijven werken aan een schoon, heel en veilig Transvaal

De gemeente wil samen met de ondernemers van de Paul Krugerlaan/plein en de Kempstraat blijven werken aan een schone, hele en veilige wijk. Ondergrondse restafvalcontainers (oracs) werden schoongespoten. Het Haags Veegbedrijf gaf extra aandacht voor het verwijderen van zwerfvuil en ander afval in de Kempstraat en zijstraten. Ook werden verzakte inritten bij de ingang van de straten hersteld en wees- en wrakfietsen verwijderd. Als ondernemers uit Transvaal nog meer met elkaar gaan samenwerken heeft dit effect op de winkelstraten. Zo wordt Transvaal mooier en fijner om in te wonen, werken en leven.

Wonen

Bijzonder lijsttrekkersdebat Transvaal

Beste bewoner, ondernemer en professional van Transvaal, 

We blikken terug op een erg bijzondere avond. We bedanken u voor uw aanwezigheid en betrokkenheid bij de wijk Transvaal.

Tijdens het lijsttrekkersdebat dat door Podium Juliana werd georganiseerd zijn lijsttrekkers en kandidaten van 12 Haagse politieke partijen onder leiding van Pierre Heijnen in gesprek gegaan met wijkbewoners uit Transvaal. Diverse maatschappelijke thema’s kwamen hierbij aan bod, zoals leefbaarheid, veiligheid, klimaat, onderwijs en ondernemerschap. Het leverde bevlogen gesprekken op, waarbij de aanwezige politici door bewoners werden bijgepraat over de uitdagingen van de wijk Transvaal en stevig werden bevraagd op hun standpunten.

Benefietconcert Oekraïne

De avond werd muzikaal geopend en afgesloten door de musici van het Residentie Orkest en rappers van het Haags HipHop Centrum. Uiteraard was er ook aandacht voor de oorlog in Oekraïne. Onze gedachten gaan uit naar de vrouwen, mannen en kinderen die te midden van het meest gruwelijke geweld op zoek zijn naar veiligheid voor henzelf en hun geliefden. Aanstaande zondag 6 maart vindt in Amare een Benefietconcert plaats van het Residentie Orkest in samenwerking met het Conservatorium en Nationale Theater om geld op te halen voor noodhulp aan de mensen in Oekraïne. Voor meer informatie en kaartverkoop, zie: website Residentie Orkest.

Ontmoeting in Amare

Het Residentie Orkest droeg met haar maatschappelijke programmering Symphony 2030 bij aan het lijsttrekkersdebat. Het stimuleren van ontmoetingen en verbinding staat in deze programmering centraal. Musici brengen muziek naar de wijk, maar bewoners worden ook in de concertzaal welkom geheten. U bent van harte uitgenodigd om op donderdagavond 19 mei een repetitie van het Residentie Orkest bij te wonen. Op het programma staat het Requiem van Verdi. Ook krijgt u een rondleiding door het prachtige nieuwe Amare. Meer informatie over het programma volgt. Voor vragen en aanmelding kunt u contact opnemen met Juliana Plaza.

Breng uw stem uit!

Op 16 maart 2022 vinden de Haagse gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een belangrijk moment voor de democratie en een kans voor de bevolking om richting te geven aan het beleid van de gemeente Den Haag. We leven in bijzonder uitdagende tijden. Het is aan u, en alle andere inwoners van Den Haag, om te bepalen welke politieke partij uw belangen het beste te vertegenwoordigt. Julianakerk fungeert als stemlokaal, u bent van harte uitgenodigd om bij ons uw stem uit te brengen.

We hopen dat we met de organisatie van het lijsttrekkersdebat de uitdagingen van Transvaal stevig bij de Haagse politici onder de aandacht hebben weten te brengen en dat ze de komende vier jaar in hun beleid aan Transvaal blijven denken. We bedanken ook de Haagse politici voor hun inspirerende en kundige bijdragen.

Bijzondere dank aan: Jale Celenk, Sanne Tieke, Pierre Heijnen, Tugba Isguzar, Sylvia Korver, het Residentie Orkest en de Haagse HipHop centrum. 

Foto: Wouter Vellekoop

Wonen

Kramen met informatie over nieuwe tram

Den Haag krijgt een nieuwe tram. De nieuwe tram heeft een lage vloer en is breder en langer. Hierdoor is de tram beter geschikt voor minder validen en is er ruimte voor meer passagiers. 

Voor dit nieuwe vervoersmiddel moeten tramrails worden verlegd en soms moeten de bochten worden aangepast. Ook worden de tramhaltes vernieuwd. De nieuwe tram rijdt straks ook op lijn 6 en 12 in Transvaal.

In een aantal delen van de wijk moet daarom ruimte voor deze nieuwe tram en tramhaltes worden gemaakt. Het gaat in de wijk vooral om de delen Delftselaan, Paul Krugerlaan zuid, Paul Krugerplein en Steijnlaan.

Wij komen binnenkort naar Transvaal om u hierover te informeren. 

Wijkkramen informatie nieuwe tram 

Op woensdag 9 maart staat onze wijkkraam van 14.00 tot 17.00 uur op de Delfselaan bij het wijkpark Transvaal

Op zaterdag 12 maart staat onze wijkkraam van 13.00 tot 16.00 uur op het Paul Krugerplein

Spreekuren

Van maart tot en met mei 2022 houden we spreekuren in Buurthuis Bario.

De spreekuren zijn in de oneven weken op woensdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur.

Meer informatie over de planning voor de aanpassingen van tramlijn 6 in Transvaal vindt u op www.denhaag.nl/tramlijnen onder het kopje: tramlijn 6

Wonen

Samen voor een schone Paul Krugerlaan

Een schone winkelstraat heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor alle ondernemers en bewoners van de wijk. Om de winkeliers te blijven betrekken bij het schoonhouden van de Paul Krugerlaan startte woensdag 23 februari de tweede opknap actie dit jaar. De gemeente, Staedion en Wijkz gaven hiervoor samen het startsein.

In gezamenlijke groepjes van ondernemers, bewoners, bewonersorganisatie BOT, Buurtpreventie, wijkambassadeurs, professionals en andere betrokkenen bezochten zij de ondernemers. Zij gingen in gesprek met elkaar over het schoonhouden van de stoep en straat en ontvingen een bezem, afvalknijper en een stoffer en blik. De ondernemers waren positief over deze actie en er was frisse energie bij iedereen die meedeed.

Iedereen zijn aandeel in het schoonhouden van de buurt

Actieve en betrokken winkeliers die de Paul Krugerlaan schoonhouden zijn nodig om de bewoners in de aangrenzende straten het goede voorbeeld te laten zien. Met een onlangs ingezette proef met afvalcamera's en strengere handhaving is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente en de wijk om straks prettiger in een schoon Transvaal te kunnen wonen. Op woensdag 30 maart wordt eenzelfde gezamenlijke actie in de Kempstraat, Schalkburgerstraat en Kaapseplein uitgevoerd.

Resultaten eerdere actie Paul Krugerlaan

De opknapactie die hieraan op 19 januari voorafging had als concreet resultaat dat:

-     de Paul Krugerlaan en alle zijstraten zijn schoongeveegd

-     vuil rondom de boomspiegels verwijderd

-     de ORAC's in de zijstraten van de Paul Krugerlaan e.o. zijn schoongespoten

-     de afvalbakken op de Paul Krugerlaan zijn schoongemaakt en enkele weer herstelt

-     de lichtbronnen van 40 hoge lichtmasten zijn vervangen

-     de kortere lantaarnpalen op de Paul Krugerplein zijn geschilderd

-     de HTM-haltes extra zijn schoon gemaakt

-     64 boomspiegels zijn opgeschoond

-     95 gelabelde wrakfietsen op de Paul Krugerlaan zijn verwijderd

De komende weken wordt gewerkt aan het herstel van de grondspotverlichting en de feestverlichting aan de bomen. De 68 stuks HTM masten worden opnieuw geschilderd en de weesfietsen worden verwijderd.

Meer informatie

Informatie over verdere ontwikkelingen in Transvaal rond Schoon, heel en veilig en de wijkagenda Transvaal kan men vinden op www.transvaaldenhaag.nl

Foto: Hugo de Wol

Duurzaamheid

Praat mee over tiny forest Beiersveld

Kom meepraten over een tiny forest voor de buurt op het Beiersveld!

Wanneer? Woensdag 9 maart

Waar? Beiersveld (buiten), tent tegenover De La Reyschool aan De La Reyweg 212 (Bij slecht weer in de gymzaal)

Hoe Laat? Van 12:00 tot 14:00 uur

Meer informatie: info.bosmakers@gmail.com

Wonen

Wijkagenda overhandigd aan wethouder

Wijkagenda Transvaal: Samen voor een leefbaar en veilige wijk

De wijkagenda Transvaal is gisteren door de betrokken bewoners, ondernemers en wijkorganisaties overhandigd aan stadsdeelwethouder Arjen Kapteijns. Meer onderlinge verbondenheid en een prettige en schone woonomgeving zijn de grote thema’s voor de wijkagendaTransvaal. 

Voorbereidingen uitvoering wijkagenda begonnen

De voorbereidingen voor de uitvoering van de wijkagenda zijn al volop bezig. Zo startte gisteren een tweede opschoonactie op de Paul Krugerlaan. De gemeente, Staedion en Wijkz gaven hiervoor samen het startsein. In gezamenlijke groepjes van betrokkenen uit de wijk en gemeente bezochten zij de winkeliers op de Paul Krugerlaan. Ze ontvingen een bezem, afvalknijper en een stoffer en blik. De ondernemers waren positief over deze actie en er was frisse energie bij iedereen die meedeed. Eind maart wordt ook de Kempstraat aangepakt op een schonere buurt. Met de inzet van cameratoezicht tegen zwerfaval bij ondergrondse afvalcontainers in o.a Transvaal en strengere handhaving werkt men op de langere termijn aan een schoon Transvaal.

Foto: Henriette Guest

Wonen

Verkiezing nieuwe gemeenteraad

Op 14, 15 en 16 maart kiest Den Haag een nieuwe gemeenteraad. Door te stemmen bepaalt u wie er in de gemeenteraad komt.

De Haagse gemeenteraad heeft 45 leden. Zij worden om de vier jaar gekozen door de Haagse bevolking. De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen het gemeentebeleid en controleert of het college van burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoert. Er doen dit keer 21 politieke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Op www.denhaag.nl/gemeenteraad vindt u meer informatie over de kandidaten waarop u kunt stemmen. Hier vindt u ook een link naar de stemhulpen Stemwijzer en Kieskompas. Daarmee kunt u zien welke partij het beste bij u past. Op kieskompas.steffie.nl staat een stemhulp in eenvoudige taal.

Praktische informatie staat op www.denhaag.nl/verkiezingen en in de Verkiezingskrant die begin maart huis-aan-huis wordt bezorgd. Daarin vindt u ook een lijst met kandidaten en een overzicht van de stembureaus. De stempassen worden verstuurd in de week van 21 februari.

Bron: Stadskrant

Wonen

Lijsttrekkersdebat in Transvaal

Op dinsdag 1 maart vindt in Juliana Plaza het Grote Lijsttrekkersdebat van Transvaal plaats. Verschillende lijsttrekkers kruisen, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, de verbale degens en gaan met elkaar in debat over thema's als veiligheid, leefbaarheid en ondernemerschap.

Inloop: 18:30 uur

Start: 19:00 uur

Aanmelden: info@julianaplaza.nl

Adres: Schalk Burgerstraat 217

Wees erbij!

Gezondheid

Bij Bario ook Corona informatie en prik

Buurthuis Bario is vanaf 12 februari ook een corona informatie- en priklocatie.

U kunt er uw vragen stellen over corona en de coronaprik en een coronaprik halen. Dit kan iedere zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur. Buurthuis Bario zit in de Kockstraat 175 in Den Haag.

Wonen

Afvalcamera’s filmen eerste vervuilers

De gemeente Den Haag startte eind vorig jaar een proef met afvalcamera’s op plekken waar afval vaak naast de container wordt gedumpt. Zo onderzoekt de gemeente of de afvalcamera’s helpen tegen afvaloverlast. De camera’s worden tijdens de proefperiode steeds op andere plekken in Transvaal en Laak gezet. De resultaten van de proef zijn eind 2022 pas bekend, maar de eerste vervuilers zijn al gefilmd in zowel Laak als in Transvaal.

Zo zette één persoon meerdere keren afval naast de container. Ook filmden de camera’s mensen die met de auto kwamen om afval naast de container te zetten. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) onderzoeken vervolgens de gefilmde incidenten. Ze proberen bijvoorbeeld dankzij de gefilmde kentekens de eigenaar van de auto te achterhalen.

Locaties afvalcamera’s

Eind december werden de eerste afvalcamera’s geplaatst in de wijk Transvaal, in de Cillierstraat, de Kaapsestraat, de Saenredamstraat, de Groenteweg en op het Kaapseplein. De milieubeheerders dachten samen met de handhavers mee over de locaties. Daarbij kozen ze voor plekken in het volle zicht. Om te kijken of de camera’s vervuilers afschrikken, moesten de camera’s namelijk duidelijk zichtbaar zijn. Dat zijn ook allemaal plekken waar normaal gesproken het meeste afval naast de containers ligt. Onderaan dit artikel staat een lijst met alle locaties waar de camera’s staan of stonden tijdens de proefperiode.

Privacy goed geregeld

Hagenaren die vlakbij de proeflocaties wonen lieten verschillende geluiden horen over de afvalcamera’s. Voor sommigen hadden afvalcamera’s er al eerder mogen zijn. Terwijl andere omwonenden zich zorgen maakten over hun privacy.

Sinds de start van de proef voldoen de afvalcamera’s op elk vlak aan de privacybescherming. Zo filmen de camera’s alleen de afvalcontainers en de directe omgeving. De camera’s zijn ‘slim’ en herkennen wanneer iemand afval naast de container plaatst. Alleen deze beelden worden bewaard. Alle andere opnames worden niet opgeslagen. Vervolgens mogen alleen de boa’s en de politie de camerabeelden bekijken. Bovendien is dat maar voor beperkte tijd, daarna worden ook deze video-opnames alsnog verwijderd. Op de website van de gemeente Den Haag staat meer informatie over de (privacy rondom de) afvalcamera’s.

Afvalcamera’s verhuizen naar Laak

Op dinsdag 1 februari verplaatste de gemeente de eerste afvalcamera van Transvaal naar Laak, waar diezelfde dag nog een vervuiler werd gefilmd. De gemeente onderzoekt wat er gebeurt op de locaties nadat de afvalcamera’s weg zijn. Maar ook wat de effecten van de camera’s zijn op de nieuwe locaties. De eindresultaten van de proef met afvalcamera’s zijn naar verwachting eind 2022 bekend.

Hieronder staan de 10 plekken waar afvalcamera’s in Transvaal tijdelijk komen te staan of stonden tijdens de proef.

 • Cilliersstraat
 • Kaapstraat
 • Kaapseplein
 • Saenredamstraat
 • Springfonteinstraat
 • Marktweg
 • Groenteweg
 • Honthorststraat
 • Steijnlaan
 • Herman Costerstraat

Bron: Haagse Handen

Sociaal

Wie verdient een Haags Jeugdlintje?

Ken je iemand die een Jeugdlintje verdient en voldoet aan de onderstaande criteria? Meld hem of haar dan aan!

We reiken het Haags Jeugdlintje uit in drie leeftijdscategorieën:

 • 6 tot en met 12 jaar;
 • 13 tot en met 17 jaar;
 • 18 tot en met 22 jaar.

De aanmelding moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De jeugdige is op 26 april 2022 tussen de 6 en 23 jaar oud;
 • De inzet duurt minimaal 1 jaar en is tot op heden nog niet gestopt;
 • De jeugdige heeft een bijzondere maatschappelijke prestatie geleverd of geïnitieerd.

Aanmelden kan tot en met maandag 31 januari 2022 via www.denhaag.nl/jeugdlintje.

Heb je vragen? Mail naar haagsjeugdlintje@denhaag.nl

Gezondheid

Boosterprik halen zonder afspraak

Sinds maandag 17 januari kan iedereen van 18 jaar en ouder de boosterprik ook halen zonder afspraak. De boosterprik kan worden gegeven 3 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting. Wie zonder afspraak een boosterprik wil, kan terecht bij de vaste priklocaties in de regio. 

Sociaal

Zebra Welzijn is nu Wijkz

Zebra Welzijn, een van de organisaties die in Transvaal sinds jaar en dag actief is op welzijnsgebied, heeft recent een naamsverandering ondergaan en heet nu Wijkz. Ook in de organisatie is het een en ander veranderd. Hieronder de brief die Wijkz daarover recent stuurde aan haar partners in de wijk:

Geachte geadresseerde,

Middels deze brief informeren wij u graag over de fusie van Mooi, Voor en Zebra Welzijn per 1 januari 2022 tot de nieuwe welzijnsstichting Wijkz. De naam zegt het al: de wijk staat centraal. Nieuwsgierig naar Wijkz, bekijk de video.

De inzet van de professionals in de wijk, ten dienste van de Haagse inwoner, blijft centraal staan.

Wij anticiperen met deze verandering op uw en onze wens om het gebiedsgerichte werk nog dichter aan te laten sluiten op de vragen, wensen en behoeften van inwoners in de straat, wijk of buurt in uw stadsdeel. Kleinschalig uitgevoerd vanuit vakkundige teams van welzijnsprofessionals. De stedelijke dienstverlening vanuit de Servicepunten XL krijgt een eenduidige aansturing, rekening houdend met de specifieke situatie en noden van inwoners in uw stadsdeel.

Concreet betekent dit voor uw stadsdeel dat de manager gebiedsgericht werken vanaf 1 januari Desiree Hodes is. Zij zal voor uw stadsdeel het 1e aanspreekpunt zijn en de leidinggevende van de kinderwerkers, jongerenwerkers, opbouwwerkers en bewonersondersteuners. Voor de WMO gefinancierde individuele ondersteuning in de wijk, herkenbaar via de Servicepunten XL, zal Mariel de Jong de leidinggevende zijn. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de inzet en samenhang van de dienstverlening in uw stadsdeel.

De openstelling van de welzijnsaccommodaties en aansturing van beheerders (en waar relevant spelbeheerders) ligt bij Mariëlle Jansen, manager Sociaal beheer. De komende maanden zullen de diverse managers u benaderen in het kader van verdere kennismaking, en om te onderzoeken waar we elkaar nog meer kunnen vinden en gezamenlijk op kunnen trekken.

We verwachten op deze wijze nauw aan te sluiten bij de herijking van het professioneel welzijnswerk. Een professionele welzijnsorganisatie die investeert in vakmanschap, werkt aan impactmeting en datasturing, luistert naar de inwoner en vaart op de kennis, ervaring en expertise en de passie van haar welzijnsmedewerkers. En die dit doet vanuit de verbinding met het fijnmazige netwerk in de wijk.

Met veel enthousiasme kijken wij uit naar een gezamenlijk optrekken in partnerschap in de komende jaren en willen wij u bedanken voor het tot dusver in ons gestelde vertrouwen.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Sociaal

JONG maakt kans op Appeltje van Oranje

JONG Transvaal|Schilderswijk maakt kans op een Appeltje van Oranje 2022. En vanaf 12 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op JONG als favoriet. Er zijn in totaal 39 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 21 januari via stem.oranjefonds.nl

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle jongeren. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar succesvolle projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven. Denk hierbij aan projecten waarbij een jongere is geholpen en zich vervolgens inzet voor andere leeftijdsgenoten. Want kansenongelijkheid is een urgent probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis groter is geworden.

Stem op JONG

Dankzij projecten als JONG voelen jongeren dat zij ertoe doen en hoeven zij er niet alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen. De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro. 

JONG Transvaal | Schilderswijk

Bij JONG komen jongeren na school om hun huiswerk te maken en uitleg te krijgen, maar ook om hun verhaal te vertellen over wat er gebeurt in hun leven op school en thuis. Ze worden in kleine groepjes begeleid door coaches, studenten uit hun eigen buurt die hen begrijpen en een voorbeeld voor hen zijn. Voor gesubsidieerde huiswerkbegeleiding op school moeten jongeren in Den Haag gemiddeld 150 euro per maand bijbetalen. Voor veel gezinnen is dat niet te betalen. JONG vindt dat armoede nooit een belemmering mag zijn om je talenten te ontwikkelen. Steun daarom JONG en steun Haagse jongeren om het maximale uit zichzelf te halen!

Wonen

Rustige wijk tijdens Oud & Nieuw

De gemeente Den Haag wil dat Oud en Nieuw in uw wijk rustig en veilig verloopt. Samen met u kunnen we hieraan werken. Houd u dan rekening met de afspraken over afval en parkeren op zaterdag 31 december en zondag 1 januari.

Afval op tijd wegbrengen

De afvalcontainers gaan op 31 december en 1 januari op slot. Breng uw afval dus op tijd weg. Kerstbomen worden van 3 tot en met 12 januari 2022 opgehaald. Meer informatie: www.denhaag.nl/huisvuilkalender

Parkeren tijdens Oud en Nieuw

Ook tijdens Oud en Nieuw betaalt u voor parkeren. Voor veilig en met korting parkeren kunt u naar vijf parkeergarages in de stad. Meer informatie: www.denhaag.nl/jaarwisseling

Ga voor meer informatie over regelingen rond Oud en Nieuw naar www.denhaag.nl/jaarwisseling

Wonen

Cameratoezicht ondergrondse containers

Afval naast de containers of op straat zorgt voor een vieze buurt en overlast. Daarom plaatst de gemeente camera’s op een aantal plekken waar mensen vaak hun afval naast de container dumpen.

De meeste mensen gooien hun afval netjes in de container. Maar op sommige plekken houdt niet iedereen zich aan de afvalregels. Om dit te verbeteren heeft de gemeenteraad gevraagd om een proef met cameratoezicht. Het doel is om te kijken of cameratoezicht helpt tegen de overlast.

Een half jaar camera’s op wisselende plekken

Voor de proef heeft de gemeente 5 camera’s: 3 echte en 2 dummies die niet filmen. De camera’s worden steeds op een andere plek gezet. De proef duurt een half jaar. De resultaten van de proef zijn eind 2022 bekend. Daarna bepaalt de gemeente of er vaker cameratoezicht komt.

20 containers in Laak en Transvaal

Voor de proef heeft de gemeente 20 containers waar veel afvaloverlast is uitgekozen in Laak en Transvaal. Van december 2021 tot juli 2022 filmen de camera’s 24 uur per dag. Iedereen die in de buurt komt van de container komt in beeld. Alleen de beelden van mensen die afval naast de container zetten worden bewaard. Iedereen die afval naast de container zet kan een hoge boete krijgen.

De camera’s worden op verschillende plekken in Laak en Transvaal geplaatst. Ze komen bij containers waar de afgelopen 6 maanden veel afval naast de containers is gedumpt. Omdat het een proef is, staan de camera’s op wisselende locaties. Zo kan de gemeente zien of de camera’s in de ene buurt misschien beter werken dan in een andere. De gemeente informeert de mensen die in de buurt van de gekozen containers wonen.

Dit zijn de plekken waar camera’s in Transvaal kunnen komen:

Cilliersstraat

Kaapstraat

Kaapseplein

Saenredamstraat

Springfonteinstraat

Marktweg

Groenteweg

Honthorststraat

Steijnlaan

Herman Costerstraat

Privacy

De camera’s filmen alleen de containers en de directe omgeving. Als er woningen, tuinen of ramen in de buurt van de container zijn, worden die digitaal afgeschermd zodat niemand naar binnen kan kijken.

De camera’s nemen 24 uur per dag op. Daarna bepaalt slimme software of er afval naast de container is neergezet. Als dat is gebeurd, worden die beelden bewaard. De software verwijdert alle andere beelden automatisch.

De gemeente houdt zich in de proef met cameratoezicht aan de regels voor de bescherming van politiegegevens. Lees meer over de privacybescherming en uw inzagerecht op de pagina Verklaring inzake Gegevensbescherming.

Extra middel tegen afvaloverlast

Elke dag werken 1.000 medewerkers van de gemeente om de stad schoon te maken en te houden. Ieder jaar wordt er ruim 60.000 keer zwerfafval of afval naast de bak gemeld. Om het afvalprobleem tegen te gaan, neemt de gemeente extra maatregelen. De proef met cameratoezicht is er 1 van. Andere maatregelen zijn:

- Het uitbrengen van de MyCleanCity app waarmee iedereen makkelijker afval naast containers kan melden.

- Een nieuw meldformulier om makkelijk en snel zwerfafval en afval naast de containers te melden.

In Transvaal en Laak denken bewoners en ondernemers mee over wat er nog meer kan gebeuren voor een schonere wijk. Dat staat in de Wijkagenda Transvaal. Die is samen met bewoners en ondernemers opgesteld.

Meer informatie

Misschien heeft u vragen over de camera’s. Stuur dan een e-mail naar afvalcamera@denhaag.nl.

Gezondheid

Nieuwe coronamaatregelen tot 14 januari

Op zaterdag 18 december 2021 was er weer een persconferentie. 

Mark Rutte en minister Hugo de Jonge waren op televisie.

Ook Jaap van Dissel van het RIVM was op televisie. 

Zij maken zich veel zorgen over een nieuwe versie van het coronavirus (omikron).

Strenge lockdown om besmettingen van de omikron versie tegen te gaan

Het aantal coronabesmettingen loopt zeer snel op.

Elke dag komen er nog veel besmettingen bij.

Ook moeten elke dag meer mensen naar het ziekenhuis.

Daarom gaat Nederland vanaf zondag 19 december in een lockdown.

De lockdown duurt zeker tot en met vrijdag 14 januari 2022.

Tijdens de lockdown gelden de volgende regels

Regels voor het dagelijks leven

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ook tijdens de feestdagen.
 • Ga niet naar drukke plekken.
 • Werk thuis. Ga alleen naar het werk als het moet.
 • Mensen die in de zorg werken, mogen doorgaan met werken.
 • Buiten mogen maximaal 2 personen samen zijn. Op 24, 25 en 26 december mag u buiten zijn met maximaal 4 personen. Ook tijdens de jaarwisseling. Dit maximum geldt niet voor mensen die op 1 adres wonen. Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee.
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen.
 • Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee.
 • Op 24, 25 en 26 december mag u thuis maximaal 4 personen ontvangen. Ook tijdens de jaarwisseling. Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee.

Regels voor winkels en uitgaan

 • Theaters, bioscopen en concertzalen zijn dicht.
 • Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstudio’s en seksinrichtingen zijn dicht.
 • Tattooshops en nagelstudio’s zijn dicht.
 • Sauna’s en casino’s zijn dicht.
 • Hotels zijn open om te overnachten.
 • De restaurants in hotels zijn dicht.
 • De meeste winkels zijn dicht.
 • Supermarkten zijn open. Ook de bakker, de slager en andere winkels voor eten en drinken zijn open.
 • Drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, tankstations, rijscholen en winkels voor reparatie en onderhoud mogen ook open blijven.
 • Doe-het-zelfzaken zijn open voor afhaal.
 • Plekken waar u pakketten kunt ophalen en versturen mogen open blijven.
 • Banken blijven open.
 • Overheidsorganisaties blijven open.
 • Bibliotheken blijven open om boeken af te halen.

Regels voor sporten

 • Sporten mag alleen of samen met 1 ander persoon op 1,5 meter afstand.
 • Sporten mag alleen buiten.
 • Alle sportscholen zijn dicht.
 • Wedstrijden zijn verboden.
 • Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder.
 • Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. Of buiten wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.
 • Sportkantines zijn dicht.
 • Kleedkamers en douches zijn dicht.
 • Er mag geen publiek komen kijken.
 • Topsporters in topcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.

Regels voor scholen en kinderopvang

 • Scholen gaan tot en met 9 januari dicht.
 • Er zijn uitzonderingen voor kwetsbare leerlingen.
 • Kinderopvang is open voor kinderen van 0 tot 4 jaar.
 • Buitenschoolse opvang is dicht. Voor BSO zijn er ook uitzonderingen voor kwetsbare kinderen. 
 • Voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep is er noodopvang. Bijvoorbeeld als de ouders in een ziekenhuis werken. Of leerkracht zijn.

Steun voor ondernemers

De lockdown raakt veel mensen en bedrijven.

Het kabinet heeft voor bedrijven een steunpakket om ze te helpen.

Extra prik

Zo veel mogelijk 18-plussers krijgen een boosterprik in januari.

Er moeten 3 maanden tussen de laatste prik en de boosterprik zitten.

Zo veel mogelijk 60-plussers krijgen een boosterprik.

Het liefst nog dit jaar.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Gaat u bij anderen op bezoek? Of krijgt u bezoek?

Doe dan eerst een zelftest.

Oudere mensen moeten niet te veel andere mensen ontmoeten.

Wees extra voorzichtig als oudere mensen en kinderen bij elkaar zijn.

Het gaat dan om mensen van 70 jaar en ouder.

Werk thuis.

Kan dat niet? Houd op het werk 1,5 meter afstand.

Niet vergeten

 • Houd 1,5 meter afstand. Ook na een zelftest.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Geef niemand een hand.
 • Bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD.
 • Doe een zelftest als u op bezoek gaat. Ook als u een coronavaccinatie heeft gehad.
 • Zorg af en toe voor frisse lucht in huis.
 • Zeker als er mensen op bezoek zijn geweest.

Volgende stap

De maatregelen gelden tot en met 14 januari.

Op 14 januari kijkt het kabinet hoe het gaat.

En welke regels dan nodig zijn.

Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.

Bellen met vragen over het coronavirus

Heeft u vragen over het coronavirus?

Bel naar 0800 - 1351.

Of naar +31 20 205 1351.

Als u in het buitenland bent.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Informatie boosterprik en priklocaties

Iedereen vanaf 18 jaar, die al een 1e en 2e prik heeft gehad, krijgt een boosterprik aangeboden voor eind januari 2022. Hiervoor zijn locaties en mensen nodig. Sommmigen zijn nu op andere plekken aan het werk, bijvoorbeeld op de priklocaties in de wijken. Daarom gaat een deel van deze locaties tijdelijk dicht. Hieronder leest u daar meer over. Ook over wanneer en waar u een boosterprik kunt halen.

Een boosterprik is voor mensen die al 1 of 2 coronaprikken hebben.

Het is een extra prik die helpt om u te beschermen tegen het coronavirus. Ook tegen de nieuwe omikronvariant. U kunt een boosterprik krijgen als u 3 maanden of langer geleden de laatste coronaprik heeft gehad óf als u corona heeft gehad. De uitnodiging voor een prik gaat van oud naar jong. Wanneer u aan de beurt bent, leest u op coronavaccinatie.nl. U krijgt ook een uitnodiging van het RIVM.

Voor een boosterprik heeft u een afspraak nodig.

Deze afspraak maakt u online via coronavaccinatie-afspraak.nl.

De boosterprik wordt gegeven op 2 vaste locaties in Den Haag.

Dit zijn:

 1. Voormalig Rode Kruisziekenhuis, Sportlaan 600 Den Haag
 2. Maandag tot en met zondag
 3. 8.00 - 13.30 uur en 14.00 - 20.00 uur
 4. World Forum, Churchillplein 10 Den Haag
 5. LET OP: gaat 22 december open
 6. Maandag tot en met zondag
 7. 8.00 - 20.00 uur

Een deel van de priklocaties in de wijken gaat tijdelijk dicht.

GGD Haaglanden verwacht dat deze locaties eind januari 2022 weer open kunnen.

Hieronder vindt u een overzicht van de corona prikpunten waar u zonder afspraak een 1e of 2e prik kunt halen.

Dinsdagen

Stadskantoor Leyweg, Leyweg 813, Den Haag

Tijd: 14.00 - 17.00 uur

Donderdagen

Stadhuis Den Haag, Spui 70, Den Haag

Tijd: 14.00 - 20.00 uur

Vrijdagen

TICS Moskee, Kempstraat 126, Den Haag

Tijd: 14.15 - 17.00 uur

Zaterdagen

Moskee Mimar Sinan, Teniersstraat 13, Den Haag

Tijd: 14.00 - 19.00 uur

Maandag tot en met zondag

Voormalig Rode Kruisziekenhuis, Sportlaan 600 Den Haag

Tijd: 8.00 - 13.30 uur en 14.00 - 20.00 uur

World Forum, Churchillplein 10 Den Haag

Tijd: 8.00 - 20.00 uur

 

Vragen? Kijk op coronavaccinatie.nlggdhaaglanden.nl

of stuur een mail naarcorona@denhaag.nl

Sociaal

Wijktijgerkrant december 2021

Ken jij de Wijktijgers al? Dit is een ambitieuze- en actieve groep kinderen uit de wijk die samen een wijkkrant maken. Hiervoor komen ze elke week bij elkaar in buurtcentrum Bario in de Kockstraat.

Benieuwd naar de krant die zij deze maand gemaakt hebben? Bekijk via deze link dan de artikelen.

Sociaal

Wie verdient een Haags Jeugdlintje?

Ken je iemand die een Jeugdlintje verdient en voldoet aan de onderstaande criteria?

Meld hem of haar dan aan!

We reiken het Haags Jeugdlintje uit in drie leeftijdscategorieën:

 • 6 tot en met 12 jaar;
 • 13 tot en met 17 jaar;
 • 18 tot en met 22 jaar.

De aanmelding moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De jeugdige is op 26 april 2022 tussen de 6 en 23 jaar oud;
 • De inzet duurt minimaal 1 jaar en is tot op heden nog niet gestopt;
 • De jeugdige heeft een bijzondere maatschappelijke prestatie geleverd of geïnitieerd.

Aanmelden kan tot en met maandag 31 januari 2022 via www.denhaag.nl/jeugdlintje.Heb je vragen? Mail naar haagsjeugdlintje@denhaag.nl

Gezondheid

Informatiemiddag Corona en 1e of 2e prik

Twijfels of vragen over de coronaprik? GGD Haaglanden, gemeente Den Haag en vertegenwoordigers uit Transvaal organiseren op zaterdag 19 december van 11.00 tot 17.00 uur een informatiemiddag in de buurtkantine van Sporthal Transvaal. Ook kunt u hier een eerste of tweede coronaprik krijgen, geen boosterprik. Het is gratis en u hoeft geen afspraak te maken.

Buurtkantine Sporthal Transvaal, Colensostraat 2, Den Haag

19 december 2021

11.00 - 17.00 uur

Cultuur

Altijd al je eigen film willen maken?

Heb jij alles op Netflix, Videoland en Prime al gebingewatched en wordt het tijd dat de wereld jouw verhaal te zien krijgt? Heb je geen idee hoe je dat voor elkaar kan krijgen en waar je moet beginnen? Dan is dit jouw kans en wie weet de start van je nieuwe carrière!

Tien jongeren uit Zuid-Holland krijgen de kans om onder begeleiding van professionele regisseurs, acteurs en gastcoaches uit de Nederlandse filmscene te werken aan hun eigen korte film.

Voldoe je aan het onderstaande profiel?

- Ja, ik ben tussen de 17 en 23 jaar

- Ja, ik woon in Zuid-Holland

- Ja, ik ben van eind januari t/m juni beschikbaar *

*3 uur fysiek aanwezigheid vereist op de dinsdagavond + houdt rekening met extra tijd vanuit huis voor het voorbereiden van je script en later het draaien van jouw film.

Voor aanmelden of meer informatie stuur ons dan een mailtje: academy@rosestories.nl

Deadline voor aanmelding = maandag 17 januari 2022.

Gezondheid

Den Haag Fietst! Service & Infopunt

Bij het nieuwe Den Haag Fietst! Service & Infopunt in de Wagenstraat 185a kunt u terecht voor alles wat te maken heeft met fietsen. Bijvoorbeeld voor:

■ Informatie over fietsen in Den Haag.

■ Fietslessen. Nieuw op de fiets of een opfrissertje nodig? Volg een fietsles waardoor je snel veilig en vertrouwd op de fiets zit.

■ Leuke fietsroutes met kaarten en beschrijvingen.

■ Aanschaf van een fiets voor jong en oud en voor elke portemonnee. Omdat het fietsservicepunt samenwerkt met verschillende stichtingen, zoals Leren Doen en Fiets Voor Niets, kunt u misschien een gratis fiets krijgen.

■ Enthousiaste fietsenmakers staan voor u klaar. Ze leren u ook graag om zelf uw fiets te onderhouden en te repareren.

■ Deelfietsen, fietslease, fietshuur.

 

Fietsen voor iedereen

Het Service & Infopunt is een samenwerking van de gemeente met stichtingen en fiets-experts. Zij zetten zich in om fietsen voor iedereen mogelijk te maken. De bedoeling is dat er op termijn meer fietsservicepunten komen in de stad. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Als u een specifieke vraag hebt en zeker wilt weten dat er iemand is die kan helpen, bel dan even van tevoren.

Meer informatie? 070 747 01 03

Gezondheid

Voordelige zorgverzekering lage inkomens

Tot en met 31 december kunt u overstappen naar een andere zorgverzekering. Voor Hagenaars met een laag inkomen heeft zorgverzekeraar VGZ samen met de gemeente de Haagse zorgverzekering samengesteld. 

De Haagse zorgverzekering is een voordelige zorgverzekering met uitgebreide vergoedingen voor fysiotherapie, tandarts en brillen of lenzen. De gemeente betaalt, afhankelijk van uw financiële situatie, mee aan uw zorgpremie.

Heeft u regelmatig of veel zorg nodig? Kies dan voor het VGZ Den Haagpakket. Uw eigen risico van €385,- is dan meeverzekerd. Zo heeft u geen onverwachtse kosten. Heeft u weinig zorgkosten? Dan kunt u kiezen voor het VGZ Den Haagpakket Compact pakket. U ontvangt dan geen bijdrage van de gemeente en ook is het eigen risico niet meeverzekerd.

Meer informatie vindt u op www.denhaag.nl/zorgverzekering. Of bel de klantenservice van de gemeente op telefoonnummer (070) 353 75 00.

VGZ helpt u ook graag met uitgebreide informatie. Kijk op www.vgz.nl/denhaag of bel 0800 020 01 53. Via www.gezondverzekerd.nl/denhaag kunt u zich aanmelden bij VGZ.

Bron: Stadskrant

Gezondheid

Blog: Gezond door lichamelijke oefening

Namaste,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Ayurvedisch Massage & Pancha Karma Therapist / Yoga docent). Vandaag wil ik het met u hebben over het uitvoeren van lichamelijke oefeningen die we zelf kunnen doen om met name de luchtwegen gezond te houden.

Het nemen van voorzorgsmaatregelen is de beste methode om niet ziek te worden. Maar als dit onverhoopt toch gebeurt, wat dan?

Er zijn yogatechnieken, die de infectie indammen en helpen bij het genezingsproces. Deze yogatechnieken kunnen heel eenvoudig thuis in het eigen bed, op de grond of in het ziekenhuis worden geoefend. Bij problemen met de luchtwegen is het bijvoorbeeld erg belangrijk om de ademhaling te versterken.

In yoga zijn er enkele eenvoudige ademhalingstechnieken en oefeningen die thuis in het bed of op een yoga mat kunnen worden gedaan. Zo wordt voorkomen dat de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel nog meer worden beschadigd.

PRANAYAMA

Adem in door de neus en adem uit door de mond: Adem in door de neus maar adem krachtig uit door de mond. Het is een gegeven dat uitademen erg moeilijk wordt als de neus verstopt raakt. Uitademen door de mond zorgt ervoor dat de ademhaling verbetert. Bij het volledig en krachtig uitademen, wordt de zuurstof arme lucht uit de longen geblazen. Dit is een effectieve methode om de giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Een gezond lichaam met veel zuurstof in de longen en vrij van giftige stoffen is veel beter in staat om infecties te bestrijden.

Buikademhaling: Ga op de rug liggen, plaats beide voeten dicht bij het lichaam op de grond en houd de knieën bij elkaar, plaats één hand op de buik en adem in en uit. Bij het inademen bewegen de buikspieren naar boven en bij het uitademen bewegen de buikspieren naar beneden. Door zo IN en UIT te ademen worden de longen volledig leeg gepompt en weer met veel meer zuurstof gevuld. Ook worden de giftige stoffen uit de longen verwijderd. Beide pranayama's moeten dagelijks worden geoefend. Doe 10 ronden van de eerste oefening in de ochtend en 10 ronden in de avond. Buikademhaling kan overdag verschillende keren worden gedaan, bijvoorbeeld 5 minuten in de ochtend, 5 minuten in de middag en 5 minuten in de avond. Het is zelfs aan te raden om het elke keer als u gaat liggen te oefenen. Concentreer op de buik, adem heel subtiel in en uit, ontspan en ademen zo natuurlijk mogelijk.

DE DARMEN: Onze darmen spelen een zeer belangrijke rol in het bestrijden van ziekten en helpt ons ook met de genezing. Het is daarom erg belangrijk dat er alles wordt gedaan om de darmen sterk en gezond te houden. Hoe kunnen we onze darmen sterk en gezond houden? Bij een infectie kan er sprake zijn van misselijkheid, diarree en veel gas vorming in de maag en darmen. Om deze problemen te verhelpen biedt yoga oefeningen een uitkomst. Deze oefeningen helpen om de darmspieren te versterken en de ongewenste gassen te verwijderen. Een eenvoudige maar zeer effectieve yogatechniek is de PAVANMUKTASANA.

PAVANMUKTASANA: Ga op de rug liggen, in het eigen bed of op een yogamat op de grond, plaats de handen naast het lichaam op de grond en vouw beide benen en plaats de voeten op de grond. Til tijdens het inademen het rechterbeen op, breng het dichter naar de buik/borst, houd het een paar seconden vast en strek het been. Herhaal met het linkerbeen. Doe nu hetzelfde met beide benen. Wat is het effect van deze asana? Door deze asana te beoefenen, wordt de lever getraind. Dit is nodig omdat ook de lever door een infectie wordt aangetast. Dit is een mooie oefening om zowel de buikspieren als de lever te stimuleren.

YASHTIKASANA / STOK POSE: Ga op de rug liggen, in het eigen bed of op een yogamat op de grond, adem in en hef beide armen omhoog, boven het hoofd, en duw tegelijkertijd beide benen naar beneden. Maak je lang zo lang mogelijk , als een lat. Adem uit, breng beide armen terug naar hun normale positie. Ademhaling en beweging van het lichaam moeten heel fijn op elkaar zijn afgestemd. Oefen beide asana's 5-10 keer per dag. Zorg ervoor dat de oefening niet als erg vermoeiend wordt ervaren. Als vermoeidheid toch optreedt, doe dan slechts enkele herhalingen, en herhaal de oefening verspreid over de hele dag.

Het is erg belangrijk dat het immuunsysteem wordt versterkt en behouden. Want alleen met een sterke immuunsysteem is het mogelijk om infecties en alle andere soorten ziektekiemen succesvol te bestrijden. Ik wil 2 Yoga technieken, welke het immuunsysteem verbeteren aanraden. Deze oefeningen kunnen zittend worden gedaan.

ANULOMA VILOMA: Zit op het bed, stoel of op een yogamat op de grond, houd de rug recht. Sluit het linker neusgat, inademen door het rechter neusgat, houd de adem enkele seconden in en adem uit door het linker neusgat. Adem onmiddellijk door de linkerneusgat in, houd de adem vast en adem nu uit door het rechter neusgat. Pauzeer een paar seconden en begin dan opnieuw. Oefen minimaal 5 ronden. Deze pranayama zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in de longen sterk toeneemt, helpt het bij het verwijderen van de giftige stoffen uit het lichaam en versterkt het immuunsysteem.

PARVATASANA: Zit in een comfortabele houding ( op een stoel of kleermakerzit ) en houd de rug recht; Adem in, hef beide armen boven het hoofd, blijf enige tijd in deze positie, adem uit en keer terug naar de begin positie. Hier wordt het bovenlichaam getraind en zijn de onderste ledematen in een meditatieve houding. Deze rotatie van de armen opent de borstkas, verbetert de ademhaling en is zeer rust gevend. Het lichaam wordt wordt gevuld met energie en is zeer actief. In feite activeert het de VECHT of VLUCHT-reactie. De immuuncellen worden gestimuleerd om de infectie te bestrijden. Het is dus ons taak om ervoor te zorgen dat ons immuunsysteem sterk is. Het oefenen van al deze zeer eenvoudige technieken is een must.

Het is onze plicht om goed voor ons lichaam te zorgen, ons zelf te helpen genezen en om onze eigen zwakheden te overwinnen. Voor ons herstel is het ook heel erg belangrijk om positief en opgewekt te zijn, grappen te kunnen maken, te kunnen lachen met de mensen om ons heen. Lachen is niet alleen heel erg ontspannend, maar het is ook een goede oefening voor de buikspieren.

Met de juiste (zelf) zorg zijn we zeker in staat om luchtweginfecties te overwinnen en als overwinnaar uit de strijd te komen.

Het leven is erg mooi, leef het ten volle.

Belangrijk: Volg altijd de adviezen van de huisarts of behandelend arts en train onder begeleiding van een Yoga Leraar.

Stichting YogaShishya

Wonen

alcohol-, softdrugs-, en bedelverbod

Er zijn nieuwe gebieden waar een softdrugsverbod, alcoholverbod of bedelverbod geldt. De gebieden met een verbod worden elk jaar aangewezen door het college van burgemeester en wethouders.

De maatregelen zijn er om overlast tegen te gaan. Waar een verbod geldt, is het niet toegestaan alcohol of softdrugs te gebruiken of om te bedelen. De gebieden zijn verspreid over de hele stad. lees

Wonen

Bijeenkomst Tramlijn 6A afgelast

De bijeenkomst over de vernieuwing van tramlijn 6A op donderdag 18 november gaat vanwege de vorige week afgekondigde coronamaatregelen niet door.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wonen

Tips tegen inbraak

De donkere dagen komen er weer aan. Altijd een goed moment om mensen een aantal handige tips te geven om inbraak te voorkomen.

Benieuwd naar die tips? Bekijk dan de video van DUWO via deze link.

Gezondheid

Nieuwe coronamaatregelen

Op dinsdag 2 november 2021 was er weer een persconferentie van Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Ze vertelden over hoe het nu gaat met het coronavirus.

De belangrijkste dingen op een rij:

Meer mensen besmet

Steeds meer mensen zijn besmet.

Er liggen ook steeds meer mensen in het ziekenhuis. 

Daarom zijn er nieuwe maatregelen nodig.

Houd u in ieder geval aan de basisregels.

Basisregels

 • Bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD.
 • Ook als u al geprikt bent.
 • Bent u positief getest? En hebt u dus corona? 
 • Blijf dan thuis. En blijf uit de buurt van anderen. Ook als ze al geprikt zijn. 
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen. Dat is veiliger.
 • Geef andere mensen geen hand.
 • Was vaak en goed uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Zorg voor frisse lucht in huis.

Werken en reizen

Werk minimaal de helft van de werktijd thuis. 

Gaat u naar het werk? Of in uw vrije tijd ergens naartoe?

Doe dat dan als het rustig is.

 

Mondkapjes

Draag een mondkapje in gebouwen waar een toegangsbewijs niet verplicht is:

 • in winkels, bibliotheken, speelplekken en pretparken
 • in de trein, tram, bus, metro of taxi, ook op stations en haltes
 • op het vliegveld en in het vliegtuig
 • bij het lopen in een mbo, hogeschool of universiteit. Als je zit, mag het mondkapje af
 • bij de kapper, fysiotherapeut en andere gevallen waar u geen afstand kunt houden

Draagt u daar geen mondkapje? Dan kunt u een boete krijgen van 95 euro.

Toegangsbewijs verplicht

U moet uw coronatoegangsbewijs en identiteitskaart laten zien:

 • in restaurants en cafés, binnen en buiten op terrassen
 • in casino's
 • in theaters, concertzalen en bioscopen
 • in musea en bij kermissen
 • op festivals, bij feesten en optredens
 • bij beurzen en congressen
 • bij kunstlessen zoals muziek en schilderen
 • bij het oefenen voor zingen, dansen en toneel

Sport

Gaat u sporten, binnen of buiten? Laat uw coronatoegangsbewijs en identiteitskaart zien. Bijvoorbeeld:

 • in de sportschool
 • bij sportlessen, zoals voetbal en zwemmen
 • in sportkantines
 • op sportvelden

Dit geldt voor sporters en publiek. Van 18 jaar en ouder.

Coronatoegangsbewijs

U krijgt een coronatoegangsbewijs als:

 • u 2 prikken hebt gehad,
 • u corona hebt gehad en weer beter bent,
 • u een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud.

Het coronatoegangsbewijs zet u zelf op uw mobiele telefoon.

Dat kan met de Coronacheck-app.

Ook kunt u een papieren coronatoegangsbewijs laten zien. 

Testen op corona blijft gratis.

3e prik

Vanaf december kunnen de volgende mensen een 3e prik krijgen:

 • mensen van 80 jaar en ouder 
 • mensen van 18 jaar en ouder die in een verpleeghuis of instelling wonen
 • mensen die met patiënten werken

Vanaf januari 2022 kunnen mensen tussen de 60 en 80 jaar een 3e prik krijgen. De oudste eerst.

Volgende stap

Op 12 november kijkt het kabinet hoe het gaat.

En of er dan meer regels nodig zijn.

 

Bellen met vragen over het coronavirus

Heb je vragen over het coronavirus?

Bel naar 0800 - 1351.

Of naar +31 20 205 1351.

Als je in het buitenland bent.

Cultuur

Compensatieregeling voor cultuur

Haagse culturele verenigingen en stichtingen verkeren nog altijd in zwaar weer door de coronamaatregelen. CultuurSchakel opent dit jaar daarom opnieuw de compensatieregeling Corona Vrijetijdskunst, waarvoor gemeente Den Haag € 100.000,- extra beschikbaar stelde. Verenigingen en stichtingen kunnen maximaal € 1.500,- aanvragen bij CultuurSchakel, voor extra gemaakte kosten en weggevallen inkomsten over 2021.

Met de compensatieregeling biedt CultuurSchakel de nodige ondersteuning, dekking van extra kosten en weggevallen inkomsten vanwege coronamaatregelen in 2021:

•          Extra kosten voor repetitieruimten, zoals een aanvullende of andere ruimte;

•          Materiële kosten, zoals aanschaf van plexiglazen schermen;

•          Wegvallen van begrote inkomsten, zoals contributie door vertrekkende leden of geannuleerde optredens.

VerenigingsMonitor 2021

De VerenigingsMonitor die driejaarlijks door het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) uitgevoerd wordt, onderzoekt de belangrijkste trends en thema’s binnen verenigingen voor kunstbeoefening. De onlangs verschenen monitor van 2021 bevestigt dat veel verenigingen en stichtingen er al vóór corona niet best voorstonden en dat deze situatie door de coronamaatregelen verder verslechterd is. Het is voor veel verenigingen en stichtingen een uitdaging om zichzelf staande te houden. Daarom nodigt CultuurSchakel al deze Haagse organisaties van harte uit om nu een beroep te doen op de compensatieregeling.

Subsidie aanvragen

Een organisatie kan één aanvraag doen voor maximaal € 1.500,-. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 15 december 2021, of totdat het budget verdeeld is. Ga voor meer informatie en het aanvraagformulier naar cultuurschakel.nl/coronasubsidie.

Over CultuurSchakel

Kunst en cultuur is van onschatbare waarde voor onze stad. Onze missie is dat iedereen in Den Haag kan meemaken hoe het is om zélf kunst te beoefenen en zich door kunst van anderen te laten verrijken. Daarom werkt CultuurSchakel aan een goed, divers, inclusief en levendig Haags kunstklimaat binnen kunst en cultuur op school en in de vrije tijd. CultuurSchakel brengt je verder in kunst en cultuur in Den Haag.

Sociaal

Vrijwilliger worden bij luisterlijn?

Er wordt steeds vaker gebeld naar de vrijwilligers van de Luisterlijn. Dag en nacht bieden zij een luisterend oor aan mensen met zorgen, verdriet en problemen. Via chat, telefoon en e-mail. In januari start er een nieuwe training om vrijwilligers op te leiden in Den Haag. De Luisterlijn is dringend op zoek naar mensen die hieraan willen meedoen.

De Luisterlijn wordt vaker gebeld dan ooit. In 2021 beantwoordden de vrijwilligers van de Luisterlijn ongeveer 10 % méér telefoontjes dan in diezelfde periode vorig jaar. Het aantal vrijwilligers is te laag om de groei te kunnen opvangen. Om dit op te vangen zijn er dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Zij krijgen een professionele training en begeleiding. 

Echt iets betekenen

Jos, een van de vrijwilligers uit Den Haag vertelt: “Ik heb juist voor dit vrijwilligerswerk gekozen omdat ik iemand kan helpen met mijn luisterende oor, in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek. Door echte aandacht te geven en de juiste vragen te stellen, kan ik mensen op hun gemak stellen. Dan komen ze de dag net even wat beter door. Daarnaast is het heerlijk iets voor een ander te kunnen betekenen.’’ Een andere vrijwilliger vult aan: ‘’We bieden geen hulp, maar door alleen al te luisteren, kun je het verschil maken.” In locatie Den Haag zijn nu 85 vrijwilligers actief maar dat moeten er meer worden.

Over de Luisterlijn

De Luisterlijn is al 60 jaar dé organisatie in Nederland die anonieme hulp op afstand biedt. Vanuit 28 locaties voeren zo’n 1.500 vrijwilligers dag en nacht anonieme gesprekken via telefoon, chat en e-mail. Deze vrijwilligers worden goed opgeleid en continu begeleid. Kun jij goed luisteren en heb je interesse? Meld je dan via www.deluisterlijn.nl.

Wil jij meer weten over het vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn?

Kijk dan op onze website www.deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk en meld je aan.

Duurzaamheid

Goedkoper uw huis verwarmen

Wilt u besparen op het gasverbruik van uw cv-installatie en tóch een warm en comfortabel huis? Doe dan mee aan de actie ‘Goedkoper uw huis verwarmen’ voor huurders en eigenaren.

U krijgt gratis advies en ondersteuning van een onafhankelijke adviseur. Uw cv-installatie kan al na een paar kleine ingrepen energiezuiniger werken.

Meer informatie: duurzamestad.denhaag.nl

Gezondheid

Qr-code op papier nodig?

Als u geen smartphone heeft, kunt u ook een papieren QR-code maken. Dit kan van een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs.

Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom dan langs in een van de bibliotheken of Servicepunten XL in Den Haag. 

Meer informatie: coronacheck.nl/nl/print

Sociaal

Terrassen mogen groter tot 1 mei

Ook deze winter kunnen horeca-ondernemers hun terras met maximaal 25% uitbreiden. Ook kunnen ze een parkeerplaatsterras aanvragen en via een omgevingsvergunning een aanvraag te doen voor het overkappen.

De regeling is verlengd tot 1 mei. Seizoensgebonden strandpaviljoens mogen deze winter blijven staan.

Meer informatie: denhaag.nl/coronavirusondernemers

Sociaal

Transvaaldenhaag.nl gratis te gebruiken

Leuk dat je deze website bezoekt. Hopelijk spreekt die je aan en vind je wat je zoekt.

Wist je dat je zelf als bezoeker ook snel en helemaal gratis een account kunt aanmaken en nieuwsberichten kunt plaatsen, activiteiten mag aankondigen en oproepjes kunt doen?

Dus twijfel niet langer en klik op inloggen rechts bovenaan, vervolgens op "Ik ben nieuw" en volg de korte stappen.

Van Harte welkom!

Alleen voor het plaatsen van advertenties in de etalage vragen we een vergoeding.

Wonen

Brainstorm Transvaal afgelast

De bijeenkomst Brainstorm Transvaal op woensdag 17 november gaat vanwege de vorige week afgekondigde coronamaatregelen niet door.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Gezondheid

Blog: LEVEN NA DE DOOD VAN EEN DIERBARE

Mijn naam is Devanand Rambharose (Ayurvedisch Massage & Pancha Karma Therapist / Yoga docent) en vandaag wil ik met u hebben over “HET LEVEN VAN DE NABESTAANDEN NA DE DOOD VAN EEN DIERBARE”.

Hoe kunnen wij het verlies van een dierbare leren te accepteren/verwerken, terwijl we verscheurd worden door een overweldigende pijn en verdriet.

Onbeschrijfbaar

De immense pijn van het verlies van een dierbare is onbeschrijfbaar groot en zwaar. Zo groot dat je het niet zomaar van je kan afzetten. Nabestaanden belanden in een zeer verdrietige fase van hun leven. Kwellende gevoelens van “wat is het nut van mijn leven, wanneer mijn eigen dierbaren uit mijn leven zijn gerukt”. Bijna iedereen zal deze gevoelens voor een korte of langere tijd ervaren. Dit is een heel erg natuurlijke reactie. Echter men zal zich wel moeten realiseren dat de overlevende is overleden en dat wij niet bij machte zijn om een dode te wekken. Dood is Dood.

Acceptatie

Vroeg of laat zal een ieder van ons dit feit moeten accepteren. Hoe eerder wij dit beseffen en accepteren, des te eerder zullen wij in staat zijn om een gelukkig leven te leiden. Wij mogen verdrietig zijn om de dood van onze dierbare, maar het tegelijkertijd wel accepteren. We hebben geen andere keus. Wij moeten leren beseffen dat een ieder die geboren is ook op een dag zal sterven. Met de geboorte van een ieder is ook de dood bepaald. Dit is een feit.

Nu is de vraag, hoe kunnen met deze zware last omgaan/verwerken? Een beetje Filosofie/Yoga in ons leven kan heel erg behulpzaam zijn. Wanneer een dierbare ons heeft verlaten dan kunnen we huilen, verdrietig zijn, gefrustreerd en gestrestst raken en een onleefbare atmosfeer om ons heen creëren of we kunnen accepteren dat de dierbare is heengegaan en ons afvragen: Wat nu? Wat moet ik nu doen? Wat zijn mijn prioriteiten? Wat is het doel van mijn eigen leven?

Dienstbaarheid

Het is raadzaam om zo snel mogelijk te handelen vanuit het concept van dienstbaarheid. Met andere woorden, mentaal een omslag maken en tot het besef komen van: ik heb ook nog mijn verplichtingen tegenover de nabestaanden. De achtergebleven nabestaanden hebben mijn hulp, aandacht en liefde nodig. De overledene is heengegaan en mijn verplichtingen naar de overledene houden hier dan ook op.

Dienstbaarheid geeft ons de energie om door te gaan. Het zorgt ervoor dat wij tot het besef komen dat wij nog zoveel andere redenen hebben om voort te leven, gelukkig te zijn, lief te hebben enzovoorts. De overige familieleden hebben net als een ieder eveneens pijn en verdriet. Dus moeten wij ons over hen ontfermen, voor hun zorgen, hun liefde en genegenheid bieden. Zij hebben onze steun, warmte en liefde hard nodig.

Gezamenlijk verlies

In een hoek zitten treuren over; “mijn verlies, mijn verlies” is geen oplossing. Het is daarom aan te raden om onze gevoelens te richten op het verlies van de andere familieleden. Het is namelijk ook hun verlies. Het uitgangspunt moet zijn “ons verlies”. Zo zijn we dan beter in staat om elkaar te steunen en gezamenlijk ons verlies te verwerken. Door ons minder egoïstisch op te stellen en mee te leven met de overige familieleden versterkt het ons om onze eigen emoties veel beter te beheersen en een plek te geven.

Maar wat kunnen /moeten we dan doen?

Probeer zoveel mogelijk om er voor elkaar te zijn, elkaar te verzorgen en te voeden, zorg ervoor dat iedereen zich comfortabel voelt. Probeer de boodschap over te brengen dat je het verlies hebt geaccepteerd en dat zij er ook over moeten nadenken om het te accepteren. Vaak wordt de term godswil gebruikt. Accepteer het verlies als godswil of een natuurlijk fenomeen en ga verder met jouw eigen leven.

Dagelijkse bezigheden

Ga over tot de gebruikelijke dagelijkse bezigheden. Routine in ons leven kan wonderen verrichten. Eet regelmatig en op vaste tijden, pak je rust momenten en probeer goed te slapen. Ook al heb je geen honger, eet desondanks. Je hebt jou verantwoordelijkheid naar jouw eigen lichaam, dus moet je eten. Het is normaal dat je geen eetlust zal hebben maar je zal toch moeten eten.

Probeer ook in en om het huis een normale atmosfeer te creëren. Het zal je wellicht niet lukken om een gezellige atmosfeer te creëren maar een normale atmosfeer is wel mogelijk. Zijn er kleine kinderen in huis, begin dan weer met ze te spelen want ze begrijpen jouw verdriet niet. Probeer de sfeer voor hun te verbeteren door positiviteit uit te stralen.

Controle

Als we de controle over ons leven niet in onze eigen nemen dan is de kans groot dat we in een depressie wegzakken, of in een staat belanden waarin we ons voor de rest van ons leven ziek voelen en een zware last worden voor anderen. Dus doe gewoon wat gedaan moet worden, bedwing het ego en begin ook de pijn van de anderen te zien.

We moeten beseffen dat we vroeg of laat met de dood in aanraking komen. Niemand is er ooit aan ontkomen. Elke getroffen familie is verdrietig, maar vroeg of laat pakt iedereen zijn/haar leven weer op. We kunnen en moeten dat dus ook doen. Accepteer het als een natuurlijk fenomeen, als een plicht om bewust en nuchter te handelen. Je zal verdrietig zijn en behoefte hebben om te huilen, huil dan gewoon uit (alleen of met anderen). Probeer jou verdriet te verwerken en een plek te geven.

Zodra je mentaal besloten hebt om dit pad te volgen, dan zal je merken dat je in staat bent om jouw verlies te werken en weer positiviteit uit te stralen.

Stichting YogaShishya

D.Rambharose Ayurvedisch

Massage & Pancha Karma Therapist / Yoga Docent.

Gezondheid

Eerste prikken gezet in moskeeën

Afgelopen week heeft de GGD Haaglanden de eerste coronaprikken gezet in Haagse moskeeën. Ook is er informatie gegeven over de coronaprik.

Dit gebeurde in de Al Madinah moskee aan de Loosduinseweg en de moskee van de Turks Islamitische Culturele Stichting aan de Kempstraat. Beide moskeeën zijn ook de komende weken open voor iedereen die zich wil laten vaccineren; ook voor mensen uit de wijk die niet verbonden zijn aan de moskeeën of niet-gelovig zijn.

Meer informatie vindt u hier.

Gezondheid

Stadhuis nieuwe prik- en informatieplek

Vanaf donderdag 7 oktober kunnen Hagenaars in het Atrium van het Haagse stadhuis een coronaprik halen. Ze kunnen er ook terecht voor informatie over de coronaprik. Deze nieuwe informatie- en priklocatie is geopend op de volgende dagen:

 • maandag van 8.00 tot 16.30 uur
 • donderdag van 14.00 tot 20.00 uur

Het is niet nodig om een afspraak te maken. Het stadhuis is makkelijk toegankelijk. Er komen veel inwoners en het is een duidelijk herkenbaar punt in de stad. Iedereen, die tot nu toe geen informatie of een coronaprik heeft gehaald, heeft de kans om dit alsnog te doen. Meer informatie vindt u hier.

Zoom