Niet alleen maar kamerverhuur en overbewoning
In juni heeft Abdelsadek Tom Maas het voorzitterschap van de Bewonersorganisatie Transvaal Zuid overgenomen van Joke Jannessen.
Hij heeft een lange relatie met de wijk. Hij is in 1953 aan de Marktweg geboren en heeft de eerste zeven jaar van zijn leven in Transvaal doorgebracht. In 1974 kwam hij weer terug in de wijk om stage te lopen in het toenmalige wijk- en dienstencentrum in de Scheepersstraat. Er waren speculanten actief, die lege woningen opkochten en soms dezelfde dag tegen woekerwinsten verkochten. Vooral migranten uit Suriname waren hier de dupe van. Maas schreef hier een zwartboek over. Ook organiseerde hij samen met het historisch museum uit Rotterdam een tentoonstelling in het wijkcentrum over Suriname en zijn bevolking. Zo wilde hij tegenwicht bieden aan de racistische propaganda die in die jaren opkwam. “Ik ben antiracistisch opgevoed”, verklaart Maas. Ook deed hij in die tijd veel huisbezoeken in het kader van de particuliere woningverbetering en de renovatie van corporatiewoningen. Bewonerscommissies begeleidde hij in het behartigen van het bewonersbelang.
Na deze stage heeft hij in diverse andere wijken gewerkt, eerst als sociaal-cultureel volwassenenwerker, later als opbouwwerker. Jaren later werd hij opbouwwerker in Transvaal, vooral ten behoeve van Transvaal-Noord. In Transvaal-Zuid zette hij zich in om ook de nieuwe wijkbewoners bij de bewonersparticipatie te betrekken. Rond de eeuwwisseling werd hij op een andere manier bij de wijk betrokken. Er waren problemen in de islamitische school aan het Mandelaplein. Vanuit zijn overtuiging dat de kwaliteit van het onderwijs goed moet zijn, nam hij toen het voorzitterschap van het schoolbestuur op zich. Na vijf jaar is hij schooldirecteur geworden. Onder zijn leiding groeide Yunus Emre van een naar zes vestigingen.
In 2010 ging Maas weer in de wijk wonen. Hij kocht een huis in de Kempstraat, waar hij nog steeds met zijn gezin woont. Aanvankelijk deed hij na zijn pensionering alleen incidenteel wat dingen in de wijk, zoals het signaleren van een kamerverhuurbedrijf dat lak had aan de buurt. Maar hij zag dingen die hem niet bevielen, zoals de gigantische files aan busjes elke ochtend in alle vroegte die werkers naar de kassen in het Westland brengen. En de files tijdens marktdagen. Hij had geen zin meer om stil te blijven zitten. Toen is hij in gesprek gegaan met Joke Jannessen en de andere mensen van de Bewonersorganisatie Transvaal-Zuid (BTZ). Het resultaat was dat hij in juni 2023 het voorzitterschap van Jannessen overnam.
Hij ziet graag dat de BTZ invloed krijgt op de gevolgen van het gebrek aan sturing van de arbeidsmigratie in Nederland. “We kunnen het landelijk beleid niet beïnvloeden. Maar dat beleid heeft wel gevolgen voor mensen met de zwakste schouders. Zij krijgen de zwaarste lasten te dragen. In de ‘republiek Westland’ mogen de arbeidsmigranten wel werken, maar niet wonen. De wijkbewoners hebben hier de balen van. We moeten oppassen dat we hier straks niet alleen maar kamerverhuur en overbewoning hebben.” Positieve ontwikkelingen vindt Maas de Wet Goed Verhuurderschap en de aandacht van de gemeente voor de wijk. Zo heeft het College van B&W Transvaal als prioritair gebied bestempeld en zijn de Kaapstraat, Spionkopstraat, Schalkburgerstraat en Colensostraat ‘targetgebied’ voor de pandbrigade. BTZ overlegt met de gemeentelijke diensten om te kijken hoe de problematiek het beste aangepakt kan worden.
Door de overbewoning kunnen de faciliteiten in de wijk het niet meer aan. Mensen gaan elkaar in de weg zitten. De vernieuwing van het Kaapseplein is op zich goed, maar onvoldoende omdat de bron van de problemen niet aangepakt wordt. We zitten nu volgens Maas op een ‘point of no return’: als we het nu niet aanpakken, is het te laat.
Tweede prioriteit zijn de ontwikkelingen rond Warmtelinq. BTZ heeft tevergeefs geprobeerd om dit via een bezwaarprocedure tegen te houden. Twee jaar geleden zijn de straten ook al opengegaan voor vernieuwing van de riolering. Bovendien heeft Transvaal geen profijt van Warmtelinq. BTZ neemt nu deel aan overleg om overlast voor de buurt binnen de perken te houden. Zo kan de ontsluiting van de tijdelijke parkeerplekken op het Veluweplein beter. Ook wil BTZ dat als het werk klaar is de straten weer netjes dicht worden gemaakt. Het toezicht op het werk zou beter kunnen.
Derde prioriteit betreft de makkelijke wijze waarop de gemeente horecavergunningen verstrekt. “Moet er nu echt op elke straathoek een alcohol schenkende voorziening zijn?” vraagt Maas zich af. Ook de terrassen op de stoepen zorgen voor overlast. Hetzelfde geldt voor de prostitutiebedrijven in de wijk.
Het BTZ wil meer aandacht gaan vragen voor het Groothandelsmarkt gebied. Er zijn daar een aantal verwaarloosde plekken in de openbare ruimte, stukjes niemandsland die als dumpplek voor vuil worden gebruikt. Ook worden de omwonenden niet serieus genomen. Zo is over de afsluiting en vergroening van de doorsteek tussen de Marktweg en de Lau Mazirellaan niet voldoende met de omwonenden overlegd.
Maas hecht eraan om ook op de positieve ontwikkelingen in de wijk te wijzen. Zoals de nieuwbouw in en rond de Kempstraat. Daardoor zijn mensen weer teruggekeerd in de wijk en zijn bv. leraren van scholen in de buurt hier gaan wonen. Er wonen ook veel qua culturele achtergrond gemengde koppels. De allochtone middenklasse in de wijk heeft zo een plek in de wijk gekregen.
Wat is Maas z’n ideaal voor over een jaar of vijf? Hij hoopt dat dan de huisvesting rond arbeidsmigranten goed geregeld is. Dat in de Groothandelsmarkt de openbare ruimte beter beheerd wordt. Dat het overleg met de gemeente over wat er nog moet gebeuren in de wijk beter gaat. Dat er serieuzer overlegd wordt met mensen uit de vroegere migrantengroepen, die nu toch wel als autochtone buurtbewoners gezien kunnen worden.
Wie
Contact
Heb je een vraag?
Stuur een bericht via het onderstaande contactformulier: