BLOG: OUDERSCHAP

Aangeboden
Helpen

Ouderschap is een combinatie van Leiderschap- Mentoring & Coaching

Mijn naam is Devanand Rambharose (Ayurvedisch Massage & Pancha Karma Therapist / Yoga docent). Vandaag wil ik met u hebben over ouderschap.

Als ouders hebben wij als taak om onze kinderen bepaalde vaardigheden te leren (ontwikkelen). Maar de vraag rijst hoe kunnen we dit het beste aanpakken. Hoewel het onmogelijk is om een handleiding voor het opvoeden van kinderen te schrijven, wil ik toch een paar onderwerpen benoemen. Bijna iedereen weet dat sporten heel goed is voor de ontwikkeling van een kind. Daarom zal ik vandaag niet ingaan op het aspect sporten.

Ik denk dat de onderstaande onderwerpen erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen en dat wij als ouder het goed doen als wij onze kinderen aanmoedigen tot:

 - Het lezen van boeken

- Het stellen en beantwoorden van wederzijdse vragen

- Het voeren van een Discussie: discussieer over (kleine) verhalen

- Stel vragen om hum verbeelding & creativiteit te stimuleren.

- Help hen met de ontwikkeling van hun eigen persoonlijkheid in plaats van hen te veranderen

- Moedig ze aan om Motiverende stukken te lezen ( laat ze veel literatuur lezen, zodat ze leren op te staan na een val, doorzettingsvermogen ontwikkelen, zoiets als; _ Ik kan en Ik wil _ ). Leer ze het belang inzien van een georganiseerd leven, het belang van het opmaken van hun eigen bed, opruimen van hun eigen speelgoed, Schoenen in de schoenen rek te plaatsen, hun vuile kleren in de wasmand te zetten enzovoorts. Geef ze referenties. Leer ze de beide kanten van het leven in te zien.

Wat moeten we doen, zodat we onze kinderen kunnen leren om gaan met de beide kanten ( voorspoed-tegenspoed ) van het leven. Persoonlijk denk ik dat het goed is voor een kind, als wij als ouder ze leren omgaan met de diepte- en hoogtepunten in het leven.

 

Diepte punt / LOW FOR GRATITUDE:

Leer ze omgaan met dieptepunten (armoede/ tegenslagen) in hun leven. Leer ze te waarderen van wat ze hebben. Leer ze, Zichzelf, het leven en als eromheen te respecteren, zodat ze zich niet boven anderen voelen. Leer ze bijvoorbeeld een bedelaar te respecteren en compassie te tonen, hun in hun waarde te laten en niet op hen neer te kijken. Door de mindere kant van het leven te laten zien zullen kinderen leren waarderen van wat ze al hebben en ervoor dankbaar zijn. Ik wil hier als voorbeeld een Quote van Eckhart Tolle meegeven: “Acknowledge the good that you already have in your life is the foundation for all abundance”.

Hoogtepunt/ HIGH FOR ATTITUDE:

Hier wil ik beginnen met een Quote van Lou Holtz; “Ability is what you are capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it” Is het niet ons taak om onze kinderen te helpen zodat een positieve attitude kunnen ontwikkelen? Wat moeten we hiervoor doen? Waardeer hun juiste manier van denken en handelen. Toon waardering en moedig ze aan als iets positiefs doen. Laat ze weten dat ze het goed gedaan hebben en zeg dat ze het heel goed gedaan hebben.”Heel goed gedaan”, Ik ben trots op jou” Het is niet moeilijk om deze woorden te zeggen, het kost weinig tijd en weinig energie. Door uw motivatie zal hun prestaties verbeteren. Vertel of lees ze voor uit boeken met verhalen waarin thema's als: “ karakter, Moraliteit, eerlijkheid, hard werken en respect” leidend zijn.

GOLDEN STATEMENT/ GOUDEN UITSPRAAK.

De Gouden Regel is: Actions that are appreciated get Repeated.

Hoe vaker dat iemand voor iets gewaardeerd wordt des te meer zal hij het willen herhalen. Kijk maar naar voetballers: Ze proberen elke keer nog meer doelpunten te schieten. Waarom eigenlijk? Als je met 1-0 voorsprong een wedstrijd kan winnen, waarom proberen de voetballers nog meer doelpunten te maken? Staan we hierbij wel eens stil? Het antwoord is dat elke voetballer( elk mens ) wil elke keer de waardering van het publiek ontvangen. Daarom proberen ze steeds om nog een doelpunt te schieten.

Met dit stuk heb ik, als ouder geprobeerd om u aan het denken te zetten.

Afsluitend wil ik uit de Bhagavad Gita Hoofdstuk 2 vers 65 citeren. prasāde sarva-duḥkhānāḿ hānir asyopajāyate prasanna-cetaso hy āśu buddhiḥ paryavatiṣṭhate. Voor wie zo volkomen tevreden is, bestaat de drievoudige ellende van het materiele bestaan niet meer. Met zo’n tevreden bewustzijn zal iemands intelligentie snel doelgericht zijn.

Stichting YogaShishya

Wie

Volwassenen
Senioren
Rolstoelvriendelijk